Yazarlara Bilgi

YAZARLARA BİLGİ

Makale Kabulü ve Yayın Aşamaları

KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi’nde tarih, hukuk, halk edebiyatı, halk bilimi, belge bilim, felsefe, sosyoloji, antropoloji, sanat tarihi, arkeoloji, müzikoloji, teoloji ve alt dalları ile bağlantılı diğer disiplinlerle ilgili nitelikli, özgün, yeni yorum ve yaklaşımlara; ilk defa yapılan tespit, uygulama ve analiz çalışmaları ile ilgili ve dergimiz etik ilke ve kurallarına uygun yazılmış bilimsel makalelere yer verilmektedir. Dergide yayımlanmak üzere yalnızca Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili özgün, nitelikli bilimsel makaleler kabul edilecektir. KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerin özgün, daha önce bir dergide veya kitapta başka bir dilde olsa dahi yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Gönderilen makalelerin dergi yayın ilkeleri ve yazım kurallarına uygun hazırlanmalıdır.
KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerde görüşme teknikleri, anket, mülakat yoluyla toplanan verilerle ilgili izinlerin sorumluluğu yazarlara aittir ve bu konularda ortaya çıkacak yasal sorumluluklarla ilgili dergi yönetimi yükümlü tutulamaz ve suçlanamaz. Yazarlar, bunu dikkate alarak "Etik Kurul İzin Belgesi" almaları; etik kurul iznine gerek olmayan makaleler için yazarların “Dokümanlar” üzerinden "Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu"nu doldurarak göndermeleri gerekmektedir.
KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi’nde yayımlanan makalelerin bilimsel nitelik ve dil bakımından sorumlulukları yazarlara ait olduğu gibi söz konusu hususlarda dergi ve dergi editörleri sorumlu tutulamazlar.
Yazarlar, makalelerinde telif hakları kendilerine ait olan ve/veya kullanım izinleri ile telif haklarını aldıkları fotoğraf, çizim, tablo gibi görsel malzemeleri kullanabilirler. Telif hakları ve kullanım izinleri ile ilgili yasal sorumluluk yazarlara aittir. Bu hususlarla ilgili meydana gelen telif sorunları ile ilgili olarak dergi ve dergi editörleri sorumlu tutulamazlar.

Dergi herkesin kullanımına açıktır. Dergide yayımlanan her bir makale ve yazı kaynak gösterilmesi kaydıyla kullanılabilir.

Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme ve yayın süreçleri,  DergiPark sistemi üzerinden yürütülecektir. Dergi, yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE: Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan uygulama rehberini izlemeyi taahhüt eder.

Dergide yayımlanan makaleler, DergiPark üzerinde arşivlenir.

Dergi, “Açık Erişim” politikası izlemekte ve Creative Commons 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Dergide yayımlanan bütün makalelere erişim ücretsizdir.
Dergide yayımlanan makalelerin içerikleriyle ilgili her türlü yasal ve bilimsel sorumluluk makalenin yazar(lar)ına aittir. Makalenin yazar(lar)ı, "Etik İlkeler ve Sorumluluk Beyan Formu"nu doldurarak makalenin etik ilkelere uygun bir şekilde hazırlandığını ve makale içeriği ile ilgili ortaya çıkabilecek hukuki süreçlerde sorumluluğun kendilerine ait olduğunu kabul etmiş sayılırlar.

Dergiye makale gönderen tüm yazarlar eşit haklara sahiptir. Makalelerin değerlendirme, kabul ve yayımlama süreçlerinde çalışma veya yazara herhangi bir ayrıcalık tanınmaz. Kabul edilen makalelerin yayımlanma sırası, kabul zamanına göre oluşturulur.

Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesi, kabul edilmesi, yayımlanması gibi süreçlerde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.

Yayımlanan yazıların yayın hakları "Telif Hakkı Devir Formu" ile dergiye devredilmiş sayılır. Bu devir, sanal ortamda yayımlanmayı da kapsar. Yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler, dergi tarafından yayın haklarının tümüne sahip olarak yayımlanmaktadır.

Dergide kör hakemlik sistemi uygulandığı için metin içerisinde yazarların kimliğine ilişkin herhangi bir bilgi yer almamalıdır. Yazar bilgileri, makale metninden ayrı olarak "Kapak Formu" doldurularak gönderilmelidir. Çalışma, araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise destek sağlayan kuruluş adı ve proje numarası; yüksek lisans ve doktora çalışmasından üretilmiş ise söz konusu çalışmaya ilişkin bilgiler ve teşekkür bölümü kapak formunda belirtilmelidir.

Değerlendirme Süreci

Dergiye gönderilen makaleler ilk olarak editör tarafından derginin kapsamına, yayın ilkelerine ve yayın etiğine uygunluğu, bilimsel niteliği ve özgünlüğü ile şekil ve genel içerik olarak yeterliliği açısından değerlendirilir. Bu süreçte editör, Yayın Kurulundan görüş alabilir. Dergiye gönderilen makalelerin ön kontrolü, hakem ataması ve hakem değerlendirmelerine göre yayımlanma kararı editör tarafından gerçekleştirilir.

Editöryal inceleme sonrasında benzerlik değerlerinin ölçümü ve intihal denetimi gerçekleştirilmektedir. İntihal denetimini geçemeyen çalışmalar reddedilecektir. Yayımlanmasının ardından çalışmalarda tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanacak ve okuyucuların bilgilendirilmesi açısından dergide konuya ilişkin bir “Editör Notu” yayımlanacaktır.

Ön değerlendirme aşamasını uygun görüşle geçen makalelere, ilişkili olduğu alandan bir hakem atanacaktır. Hakem sürecinde uygun olarak değerlendirilmeyen makaleler, editör tarafından reddedilecek ve yazara gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Çıkar çatışmasını engellemek adına yazar ve hakem kimlikleri gizli tutulmaktadır.

Hakemler, sisteme yazarlar tarafından eklenen ve makalenin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirirler.

Her bir hakem, "Hakem Değerlendirme Formu"nu doldurmakla ve değerlendirmelerini söz konusu formdaki değerlendirme kriterlerine göre gerçekleştirmekle sorumludur. Hakem tarafından hazırlanan değerlendirme sonucunun (ret, kabul, düzeltme, kapsamlı düzeltme) belirlenen süre zarfında editöre iletilmesi beklenir.

Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde çift kör hakem değerlendirme sistemi kullanılır. Makalenin/çalışmanın konusuna göre, alanında yetkin iki hakem atanır. Makalenin yayına uygunluğu hakemlerce değerlendirilir ve çalışmalarda yapılacak değişikliklere ilişkin öneriler ilgili form şablonuna işlenerek kaydedilir. Hakemler, makaleyi değişiklik yapmadan ya da küçük değişiklikler yaparak kabul etmeyi seçebilirler. Ayrıca büyük revizyonlar verebilir, yeniden gönderilmesini talep edebilir ya da makaleyi reddedebilirler. Hakemlerin değişiklik yapılması için talepte bulundukları makaleler, yazarlarınca tavsiyeler doğrultusunda düzenlenmelidir. Hakemlerce, küçük değişiklikler yapılması amacıyla talepte bulunulan makaleler için makalenin yeniden gözden geçirilmesinin ardından değişikliklerin alan editörleri tarafından da kontrol edilmesiyle yayımlanmasının uygun olacağı ifade edilebilir. Geniş kapsamlı değişiklik talep edilmesi durumunda, yazar tarafından gerekli değişiklikler yapılır ve makale alan editörü tarafından yeniden değerlendirilir. Ardından kontrol için hakemlere iadesi gerçekleştirilir. Hakem değerlendirmeleri doğrultusunda yapılan değişiklikler yazarlar tarafından "Hakeme Cevap Formu" üzerine işlenmeli ve DergiPark’a yüklenmelidir. Yazar tarafından gerçekleştirilen revizyonların hakemler tarafından uygun görülmesi hâlinde makale kabul edilecektir. Hakemlerden olumsuz dönüş alan makaleler yayımlanmayacaktır. İki hakemden gelen raporlar doğrultusunda Yayın Kurulu, makalenin doğrudan reddine veya diğer bir hakeme/hakemlere gönderilmesine karar verebilir. Bunda hakemlerin hazırladıkları değerlendirme raporlarının niteliği ve içeriği baz alınacaktır.

Hakkında “Düzeltme” kararı alınan makalelerin yazarlarından verilen süre içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri beklenmektedir. Düzeltme aldığı hâlde belirtilen süre zarfında yazarlarınca revizyonu yapılıp gönderilmeyen makaleler, editör tarafından reddedilebilecektir.

Yazar(lar); Yayın Kurulunun eleştiri, öneri ve düzeltmelerini göz önünde bulundurmalıdır. Aynı zamanda katılmadıkları hususları gerekçeleriyle bildirme hakkına sahiptirler.

Yazar makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Herhangi bir sebeple makalelerini geri çekmek isteyen yazar(lar), "Makale Geri Çekme Formu" aracılığıyla talepte bulunabilir.

Telif Hakkı ve Sorumluluk Beyanı

KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi’nde yayımlanması kabul edilen yazıların telif hakkı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına devredilmiş sayılır. Yayımlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Dergide yayımlanan makalelerden kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Yayın Süreci

KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi, nisan ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanmaktadır. Yayın Kurulu tarafından karar verildiğinde özel sayı yayımlanabilir. Dergi, Bakanlığımıza bağlı kütüphanelere ve kurumlara, o sayıda yazısı yayımlanan yazarlara, dergi sürecine katkı sağlayan hakemlere yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde gönderilir. Dergide abonelik sistemi bulunmamaktadır.

Asgari makale sınırının tamamlanmasının ardından dergiye gönderilen makaleler sıraya alınır ve yayımlanmadan önce son okuma ve onay için yazarlara gönderilir. Derginin yayın tarihinin 2 ay öncesine kadar yayın süreci sona eren ve mizanpaj aşamasına geçen makalelere aynı sayıda yer verilir. Asgari makale sınırının dolmadığı durumlar istisna olmak üzere bu süreç nisan sayısı için 1 Şubat, ekim sayısı için 1 Ağustos’tur. Bu tarihin sonrasında mizanpaj aşamasına geçen makaleler, kabul tarihine göre sırlamaya alınarak sonraki sayılarda yayımlanır.

Derginin Dosya Konusu

KÜN-AY Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Dergisi, 2024 Ekim ayı içerisinde yayımlanacak olan "Cumhuriyet ve Alevilik" özel sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Konuya ilişkin Türkçe veya İngilizce olarak hazırladığınız makalelerinizi, 15 Ekim 2024 tarihine kadar değerlendirilmek üzere dergimize gönderebilirsiniz.

Hakkımızda


Yayın İlkeleri


Makale Gönderimi



Adres: Kavaklıdere Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 149 Çankaya / ANKARA

Telefon: +90 (312) 470 45 00

M: iletisim@alevibektasi.gov.tr


2025 - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı - Her hakkı saklıdır